Yöpiilolinssit – eroon silmälaseista ja piilolinsseistä

Haluaisitko päästä eroon silmälaseista ja piilolinsseistä päivisin, turvallisesti, ilman silmien laserleikkausta? Nähdä tarkasti ilman, että silmälasit tai piilolinssit haittaavat vaikkapa urheiluharrastuksissa? Tämä onnistuu yöpiilolinsseillä.

Kenelle yöpiilolinssit sopivat?

Yöpiilolinsseillä voidaan korjata likitaittoisuutta -5,50 dpt asti ja hajataittoa -2,50 dpt asti. Linssit korjaavat myös ikänäköä tiettyyn rajaan saakka, joten iältään käyttäjä voi olla 6-50-vuotias(alle 8-vuotias voi käyttää linssejä silmälääkärin luvalla). Linssit sopivat terveille silmille. Arvion linssien sopivuudesta tekee aina linsseihin erikoistunut ammattilainen, yleensä optikko/optometristi.  

Miten yöpiilolinssit toimivat?

Silmän pinnan, sarveiskalvon pintasolukko on joustava. Linssin likitaittoisuutta korjaava vaikutus perustuu siihen, että linssi muokkaa turvallisesti sarveiskalvon pinnan muotoa, jolloin valon taittuminen silmän sisälle muuttuu ja likitaittoisuus ensin vähenee ja lopulta poistuu. Tätä näönkorjaustapaa kutsutaan ortokeratologiaksi. Siksi linsseistä voidaan puhua myös Ortho-K-piilolinsseinä

Kun hoito aloitetaan, likitaittoisuuden määrä puolittuu muutamien ensimmäisten käyttö-öiden aikana, jolloin ensimmäisinä päivinä on käytettävä päiväkäyttöisiä piilolinssejä korjaamaan jäljelle jäävä virhetaittoisuus. Tämän jälkeen näkö on korjaantunut täydellisesti, eikä päivisin ole tarpeen käyttää enää mitään näönkorjausta. Se kuinka nopeasti näön korjaantuminen tapahtuu, riippuu virhetaittoisuuden määrästä ja käyttäjän iästä. Mitä pidempään linssejä käytetään, sitä harvemmin niitä myös tarvitsee käyttää. Korjausvaikutus on kuitenkin palautuva, eli jos linssien käyttö lopetetaan kokonaan, näkö palautuu entiselleen.

Likitaittoisuuden hoitaminen – riskien vähentäminen

Lapsilla ja nuorilla yöpiilolinssit myös hoitavat likitaittoisuutta, eli hidastavat sen etenemistä. Tulevaisuudessa likitaittoisuuden määrä pysyy siis pienempänä, jolloin näkö pysyy parempana. Likitaittoisuus myös lisää riskiä useille silmäsairauksille, kuten glaukoomalle, kaihille, verkkokalvon irtaumalle, verkkokalvon reiälle ja myooppiselle makulopatialle. Kaikkien näiden silmäsairauksien vaikutuksia ei voida parantaa kokonaan. Kukapa haluaisi näkönsä huononevan huononemistaan ja altistaa silmänsä jatkuvasti kasvavalle riskille saada silmäsairaus? Saati sitten altistaa lapsensa näille riskeille. Mitä nuorempana hoidon aloittaa, sitä parempi. 

Yöpiilolinssit käytännössä

Kun linssit on ensimmäisen kerran sovitettu, käyttäjä saa tarkat ohjeet linssien käytöstä. Linssien oikeanlainen käsittely, käyttö, puhdistaminen ja säilyttäminen on erittäin tärkeää silmien terveyden ja linssien kunnon kannalta. Näön korjaantumista seurataan aluksi tiheämmin optikon vastaanotolla ja kun linssit on todettu varmasti sopiviksi, seurantakäyntejä on puolen vuoden välein.

Hoitoa/korjausta jatketaan yhdellä linssiparilla yhden vuoden ajan. Linssien materiaali on hyvin happea läpäisevää, mutta ajan kanssa rakenne muuttuu silmässä olevien kuona-aineiden vuoksi. Linssin muoto saattaa myös muuttua, jolloin sen näköä korjaava teho ei ole enää riittävä. 

Linssien sovittamisesta veloitetaan maksu, joka sisältää myös kaikki kontrollikäynnit. Tämän jälkeen hoidosta maksetaan kuukausittain. Linssien käytön voi siis myös lopettaa kesken vuoden, mikäli näin jostakin syystä haluaisi tehdä ilman ylimääräisiä kustannuksia.

Ota yhteyttä liikkeeseemme, niin kerromme yöpiilolinsseistä mielellämme lisää! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *