Erikoispiilolinssit

Olet saattanut joskus kuulla puhuttavan erikoispiilolinsseistä ja miettiä, mitä ne ovat ja miksi niitä käytetään. Tässä blogitekstissä kerrotaan kuka niistä voi hyötyä, kenelle ne saattavat olla jopa ainoa varteenotettava näönkorjausratkaisu ja missä niitä sovitetaan. 

Ensin on hyvä kerrata, minkälaisia ns. tavalliset, pehmeät piilolinssit ovat, jotta voidaan ymmärtää, miksi erikoispiilolinssejäkin tarvitaan. Valtaosa piilolinssikäyttäjistä käyttää nykyaikana pehmeitä piilolinssejä. Sanan mukaisesti niiden materiaali on pehmeää, eli materiaali taipuu ja mukautuu näin helpommin silmän pinnan muodon mukaan. Pehmeät piilolinssit on valmistettu joko hydrogeelistä tai silikoni-hydrogeelistä. Eri materiaalien käyttö vaikuttaa muun muassa piilolinssit hapenläpäisyyn, joka on tärkeä tekijä piilolinssien mahdollisille terveysvaikutuksille silmiin. 

Pehmeä piilolinssi.

Piilolinssi peittää silmän sarveiskalvon ja on kontaktissa siihen(tästä englanninkielinen nimitys contact lens piilolinssille tuleekin). Linssin reuna ulottuu joitakin millimetrejä silmän kovakalvolle riippuen silmän koosta ja piilolinssin halkaisijasta. Pehmeät linssit sopivat terveille silmille, joiden sarveiskalvo on muodoltaan normaali.

Apua vaikeisiin taittovirheisiin

Mihin erikoispiilolinssejä sitten tarvitaan? Käyttöaihe erikoispiilolinssien käyttöön on muun muassa epäsäännöllinen sarveiskalvon muoto, esimerkiksi keratoconuksessa(sarveiskalvon kartiopullistuma), silmävamman seurauksena tai silmäleikkauksen jälkeen. Sarveiskalvon ollessa muodoltaan epäsäännöllinen, se taittaa valoa siten, että näkemiseen muodostuu voimakkaita taittovirheitä, joita ei tavallisella piilolinssillä pysty korjaamaan. Myöskään silmälaseilla tämä ei onnistu. Yleisesti näkemisessä on tällöin voimakkaita varjoja ja vääristymiä. Jotta valo voisi kulkea suoraan silmän pohjalle ja muodostaa tarkan kuvan, on silmän pinnan oltava muodoltaan säännöllinen. Koska pehmeä piilolinssi mukautuu osittain silmän pinnan muotoon, se ei korjaa sarveiskalvon epäsäännöllisyyttä, vaan jättää jäljelle vääristymät ja varjokuvat. Silmälasilinsseillä puolestaan ei pystytä korjaamaan kuin kahta vääristymätyyppiä, kun taas epäsäännöllisestä sarveiskalvosta niitä voi aiheutua useita samanaikaisesti. 

Kovat ja skleraaliset linssit

Erikoispiilolinssit, kuten kovat ja skleraaliset linssit, ovat materiaaliltaan jäykkiä, happea läpäiseviä, jolloin niiden muoto pysyy muuttumattomana silmän pinnan muodosta huolimatta. Silmän pinnan ja linssin väliin jää nestekerros ja näin itse linssin pinta ja nestekerros muodostavat säännöllisen valoa taittavan kerroksen silmän pinnalle, jolloin hankaliakin vääristymiä näössä saadaan korjattua. 

Skleraalinen linssi keratoconussilmässä. Kuvan lähde: www.eyecareriviera.com

Kovat piilolinssit ovat vanhempi tapa korjata näköä näissä tilanteissa kun taas skleraaliset linssit ovat modernimpi ja käyttömukavuudeltaan parempi vaihtoehto. Kova piilolinssi on kooltaan pienempi ja koskettaa vain sarveiskalvoa. Skleraalinen linssi taas on halkaisijaltaan huomattavasti suurempi ja kosketuksissa vain silmän skleeran, eli kovakalvon kanssa, jolloin herkkä sarveiskalvo ei ole kosketuksissa linssin kanssa tehden linssin käytöstä mukavaa. Usein entisille kovien linssien käyttäjille sovitetaankin skleraalinen linssi juuri käyttömukavuuden parantamiseksi.   

Vasemmalla kova ja oikealla skleraalinen piilolinssi. Kuvien lähteet: www.eyedolatryblog.com ja www.lajollaoptiks.com

Kuivat silmät

Skleraalisia piilolinssejä voidaan käyttää myös silloin, kun silmän pinta on kuiva. Joskus silmien kuivuus voi olla niin voimakasta, että se aiheuttaa sarveiskalvon pinnan rikkoutumista, jota ei välttämättä saada hoidettua ahkeralla kostutuksella tai lääkehoidollakaan. Oireet voivat olla niin voimakkaat, että ne vaikuttavat merkittävästi potilaan elämänlaatuun – silmien kirvelyä, kipua, silmien vuotamista, näön sumenemista ja valoherkkyyttä. 

Skleraalinen linssi suojaa silmän pintaa, kyynelneste ei pääse haihtumaan silmän pinnalta pois, ärsytys vähenee ja oireilu poistuu. On hyvä kuitenkin muistaa, että linssi ei hoida kuivasilmäisyyttä, vaan auttaa oireisiin, eli kuivasilmäisyyttä tulee linssin käytöstä huolimatta hoitaa muilla keinoilla.    

Kuivasilmäisyyden taustalla voi olla esimerkiksi jokin systeemisairaus kuten Sjögrenin syndrooma. Myös erilaiset silmäluomien virheasennot, kuten silmäluomen ulos tai sisäänpäin kääntyminen, silmien vajaa räpyttäminen tai sulkeutuminen voivat aiheuttaa silmän pinnan voimakasta oireilua, jolloin oireiden vähentämiseksi silmä tarvitsee kyynelnesteen haihtumisen estämisen lisäksi mekaanisen suojan, jollaisena skleraalinen linssi toimii. 

Erikoispiilolinssejä voidaan sovittaa myös kosmeettisista syistä. Joskus silmän ulkonäkö voi olla merkittävästi muuttunut esimerkiksi vamman seurauksena, jolloin silmään voidaan sovittaa kosmeettinen piilolinssi, jonka avulla silmän ulkonäköä saadaan muutettua tavanomaisemmaksi. 

Kosmeettisia piilolinssejä. Kuvan lähde: Optometric Management – Prescribe Cosmetic Contact Lenses

Likitaittousuuden korjaaminen

Erikoispiilolinsseillä on myös mahdollista hoitaa ja korjata myopiaa eli likitaittoisuutta. Tähän tarkoitukseen on kehitetty yöpiilolinssit. Ne ovat materiaaliltaan puolikovat, happealäpäisevät linssit. Yöpiilolinssejä käytetään nimensä mukaan öisin ja yön aikana ne muokkaavat sarveiskalvon pinnan muotoa loivemmaksi, jolloin piilolinssin poiston jälkeen miinustaittoisuus on vähentynyt ja silmälasien käyttötarve poistuu. Vaikutus on hellävarainen, eikä vahngoita silmää. Alkuun linssejä käytetään joka yö, mutta ajan kanssa käyttökertoja voi vähentää.

Yöpiilolinssejä voivat käyttää niin aikuiset kuin lapsetkin. Lapsilla linssien käyttö myös hoitaa likitaittoisuutta, eli hidastaa sen etenemistä, jolloin näön etenemisen ennuste paranee ja tiettyjen silmäsairauksien riski pienenee. Se, että linssejä ei tarvitse käyttää päivällä, tuo vapautta ja helppoutta elämään. Esimerkiksi kontaktilajeissa silmälasit ovat tiellä ja piilolinssin putoaminen silmästä on mahdollista. Lue lisää yöpiilolinsseistä täältä.

Mistä erikoispiilolinssejä saa?

Erikoispiilolinssejä sovitetaan niihin erikoistuneissa optikkoliikkeissä ja joissakin silmäsairaaloissa. Sovituksen suorittaa aiheeseen koulutettu optikko tai optometristi. Meillä Hämeenlinnan Näkökeskuksessa palveluvalikoimaan kuuluu erikoispiilolinssien sovitus. Usein linssit hankitaan maksusitoumuksella, jolloin vaaditaan silmälääkärin arvio linssien tarpeesta, mutta niitä pystyy hankkimaan myös omakustanteisesti. Suurinta osaa erikoispiilolinsseistä käytetään yhden vuoden ajan, jonka jälkeen linssien sopivuus arvioidaan uudelleen ja sovitetaan tarvittaessa linssit erilaisilla parametreillä.  

Jäikö jokin erikoispiilolinsseissä askarruttamaan? Tule paikan päälle liikkeeseen, soita tai ole yhteydessä sivuiltamme löytyvän yhteydenottolomakkeen kautta. Autamme mielellämme! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *